Waarom magnesium?

ADH

Onze overheid adviseert een ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) van 300-350 mg per dag, maar veel experts vinden een hogere inname van 600-900 mg per dag noodzakelijk. Een van de redenen hiervoor is dat de hoeveelheid magnesium in ons voedsel sinds de intensieve voedselproductie dramatisch is gedaald. Ook al zouden we voldoende bronnen van magnesium eten, dan nog bereiken we de gewenste hoeveelheid niet. In Nederland haalt bijna 30 procent van de volwassenen de ADH niet, en voor adolescenten is dit percentage nog hoger. Veel publicaties beschrijven de tekortsymptomen van magnesium, ook bij huidaandoeningen.

ATP

Want magnesium is nodig voor de energieproductie in de cel waarbij ATP (adenosinetrifosfaat) wordt gevormd voor het werken van spieren, zenuwen en hersenen alsmede voor de handhaving van het evenwicht met calcium, natrium en kalium in en buiten de cel. Ook is magnesium nodig voor de aanmaak van maagzuur en is het betrokken bij verdediging tegen situaties van oxidatieve stress door de aanwezigheid van schadelijke stoffen (vrije radicalen) en bij het ontgiften van de lever.

Vitamine D

Alles is met alles verbonden. Wanneer er een tekort aan magnesium is, functioneert het immuunsysteem minder goed en kan er gemakkelijk ontsteking ontstaan in allerlei organen, ook in de huid. En dit is des te gemakkelijker omdat een andere belangrijke stof voor de huid, vitamine D, magnesium nodig heeft om in zijn actieve vorm te komen. Zoals bekend wordt provitamine D in de huid gevormd onder invloed van UV-B licht. Een kleine hoeveelheid kan in de huid zelf geactiveerd worden voor plaatselijke effecten, maar het overgrote deel van de provitamine D moet in twee stappen, namelijk eerst in de lever en daarna in de nieren, verder geactiveerd worden naar haar uiteindelijke vorm. Magnesium is noodzakelijk om de activatie in de nieren te laten plaatsvinden tot vitamine D3.

Immuunsysteem

Vitamine D heeft een grote invloed op het evenwicht in het immuunsysteem en hiermee op bijvoorbeeld atopische dermatitis ofwel constitutioneel eczeem. We zien dan ook gemakkelijk ontstekingen zoals eczeem ontstaan wanneer een stof als magnesium deficiënt is. Hiermee is niet alles gezegd over eczeem, want heel veel andere factoren dragen bij aan huidgezondheid, zoals ook de darmmicroben. Maar de onlosmakelijke samenhang tussen alles wat voeding ons kan en moet brengen om gezond te kunnen zijn, in een perfect werkend radarwerk waar we nog nauwelijks iets van begrijpen, toont ons dat wij deze samenhang moeten respecteren en volgen.

Wilt u meer informatie?

Tijdens een salonbehandeling neem ik geen telefoon aan. Indien u meer een specifieke vraag vooraf wenst te bespreken, kunt u mij het beste een e-mail sturen zodat ik met u contact kan opnemen.

06 427 699 05 Het beste bereikbaar via WhatsApp!

Uw schoonheidsdoel is bij mij in goede handen!

App, bel of mail mij om een kennismakingsbehandeling in te plannen.

Kennismakingsbehandeling
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×